10 tipp a Facebook biztonsági beállításaihoz

10 tipp a Facebook biztonsági beállításaihoz

A közösségi média használat mindennapi életünk része. Értjük és használjuk is a social média felületek különböző funkcióit, de vajon tisztában vagyunk azzal, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk nap, mint nap, hogy mennyi adatot osztunk meg magunkról akaratunkon kívül? Milyen biztonsági korlátokat szükséges felállítani a személyes adataink védelme érdekében? Vagy éppen miért fontos, hogy szabályozzuk ki, mit láthat a személyes profilunkból?

Az alábbiakban Incidensmenedzsment szakértőnk, Gergelyné Rácz Zsuzsanna 10 praktikus tanácsával adunk segítséget a Facebook biztonsági beállításaihoz, hogy egy kis odafigyeléssel megóvhatóak legyenek féltett adataink.

 

 1. Belépési figyelmeztetés küldése

A Facebook-fiók fokozott biztonsága érdekében értesítést kérhetünk arról, ha valaki olyan eszközről vagy webböngészőből próbál bejelentkezni, amelyet nem ismerünk fel (eddig nem használtunk). Ezekkel az értesítésekkel megtudható, hogy milyen eszköz próbált bejelentkezni, és az hol található.

 1. Kétfaktoros hitelesítés alkalmazása

A kétfaktoros hitelesítés beállításakor, a rendszer a bejelentkezési kísérlet megerősítéséhez egy külön bejelentkezési kód megadását kéri tőlünk minden alkalommal, amikor valaki olyan böngészőből vagy mobileszközről próbálja elérni a Facebookot, amelyet nem tudunk azonosítani.  A kétfaktoros hitelesítés bekapcsolásakor a rendszer kéri, hogy állítsuk be elsődleges biztonsági módszerként a szöveges üzenetben (SMS-ben) kapott kódok vagy egy külső hitelesítő alkalmazás használatát.

 1. Védjük a jelszavunkat

Sehol máshol ne használjuk ugyanazt a jelszót az interneten, és ne osszuk meg másokkal. Használjunk nehezen kitalálható jelszót, tehát ne szerepeljen benne a neved vagy gyakori szavak.

 1. Hamis weboldalak figyelése

Előfordulhat, hogy csalók a Facebookhoz hasonló kinézetű hamis webhelyet hoznak létre, és arra kérnek bennünket, hogy jelentkezzünk be az e-mailünk és a jelszavunk használatával. A bejelentkezési adatok megadása előtt mindig ellenőrizzük a webhely URL-címét. Kétség esetén a www.facebook.com címet a böngésződbe írva nyissuk meg a Facebookot. Ne továbbítsuk másoknak a Facebooktól kapott e-maileket, ezekben ugyanis bizalmas információk szerepelhetnek a fiókunkról.

 1. Kijelentkezés

Ha másokkal közösen használunk egy számítógépet, jelentkezzünk ki a Facebookról.

 1. Jelölések elfogadása

Ne fogadjunk el ismerősnek jelölést olyan személytől, akit nem ismerünk. A csalók ugyanis hamis fiókokat hozhatnak létre ismerősök szerzése céljából. Amennyiben ismerősnek fogadunk el egy csalót, az illető kéretlen tartalom elhelyezése céljából hozzá tud férni az  idővonalunkhoz, megjelölhet bennünket a bejegyzésekben, és rosszindulatú üzeneteket küldhet számunkra.

 1. Frissítések

Tartsuk naprakészen a böngészőt, és távolítsuk el a gyanús alkalmazásokat vagy böngészőkiegészítőket.

 1. Hivatkozások

Soha ne kattintsunk gyanús hivatkozásra – még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy valamelyik ismerőstől vagy ismert vállalattól kapjuk. Ez vonatkozik a Facebookon (például bejegyzés részeként) elérhető és az e-mailben küldött hivatkozásokra is. A Facebook soha nem kéri tőlünk e-mailben a jelszavunk megadását. Ha gyanús hivatkozást látunk a Facebookon, jelentsük be.

 1. Biztonság ellenőrzése funkció

Ha számítógépről jelentkeztünk be a Facebookra, “A biztonság ellenőrzése” eszközzel megvizsgálhatjuk a biztonsági beállításainkat (nem azonosított eszközről történő belépés esetében figyelmeztetés küldése, kétfaktoros hitelesítés használata). Ezzel a funkcióval ellenőrizhető és fokozható fiókunk védettsége.

 1. Nagyobb távolság tartása funkció

Nagyobb távolságot tarthatunk valakitől a Facebookon, akivel kapcsolatban kevesebb dolgot szeretnénk látni.

Amikor nagyobb távolság tartását állítjuk be, a következő lehetőségeink vannak:

 • Korlátozhatjuk, hogy valakit hol láthassunk a Facebookon. Ha úgy döntünk, hogy kevesebbet szeretnénk látni őt, a hírfolyamodban nem fognak megjelenni az ő bejegyzései, illetve mások olyan bejegyzései, amelyekben meg van jelölve, valamint nem jelenik meg nekünk, hogy küldjünk neki üzenetet, vagy hogy jelöljük meg őt a fényképeken.
 • Korlátozhatjuk, hogy valaki mit lásson a bejegyzéseinkből, illetve mások olyan bejegyzéseiből, amelyekben meg vagyunk jelölve.
 • A bejegyzéseinket elrejthetjük az elől a személy elől, akitől nagyobb távolságot szeretnénk tartani.
 • Módosíthatjuk, hogy ki lássa a korábbi bejegyzéseinket: Korlátozhatjuk, hogy ki lássa a bejegyzéseket, például a fényképeket, az állapotfrissítéseket, a videókat és más tartalmakat.
blank
blank Szechenyi2020

KÜRT Csoport

Üdvözöljük oldalainkon, azonnali kapcsolatfvétel esetén a következő elérhetőségeket ajánljuk:

KÜRT Zrt.

1118 Budapest, Rétköz u. 5.

+36 1 424 6666
+36 1 228 5414
kurt(kukac)kurt.hu

Ügyélfogadási idők
Hétfő - Péntek 08:30 - 17:00

KUERT Datenrettung Deutschland GmbH

44787 Bochum Südring 23

0234 - 962 90 390
info @ kuert-datenrettung.de

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00