A titkosítás csapdája

A titkosítás csapdája

Egy újonnan/használtan vásárolt laptop használatba vétele előre telepített operációs rendszerrel eufórikus hangulatba hozza az embert, egészen addig míg egy frissítés vagy egyéb hiba miatt a rendszer indításakor a szokott bejelentkezési képernyő helyett helyreállítási kulcsot, avagy recovery key-t nem kér az eszköz. Ekkor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy adataink titkosítva voltak tárolva, és mi erről nem is tudtunk.

Amennyiben a Microsoft weboldalán (https://account.microsoft.com/devices/recoverykey?refd=support.microsoft.com) lévő profilunkban sem találjuk elmentve az igényelt kulcsot, (hacsak nem tettük meg a következő lépéseket) csak egy újratelepítés során szerezhetjük vissza a gépünk felett az irányítást, viszont az adataink örökre elvesznek.

Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a helyzetet, a következő lépéseket javasoljuk, melyet az új gép első bekapcsolását követő kedvenc böngésző és antivírus telepítése során érdemes már megtenni, mielőtt érdemi munkát végeznénk a legújabb eszközünkkel:

  1. Nyomjuk meg a „Windows” gombot majd kezdjük beírni, hogy „bitlocker kezelése”.blank
  2. Kattintsunk a névazonos menüpontra.
  3. Keressük ki a bitlockerrel betitkosított meghajtónkat (valószínűleg a C: meghajtó) és kattintsunk most a helyreállítási kulcs biztosági mentése menüpontra.blank
  4. Válasszuk a mentés fájlba opciót:blank

Célszerű egy külső meghajtóra kimenteni és félrerakni (pl. pendrive), de jó, ha erről is lesz még egy másolatunk, akár valamelyik felhőben.

Amennyiben ezt a pár egyszerű lépést elvégezzük nyugodtabban dolgozhatunk újdonsült eszközünkkel.

blankKÜRT Adatmentés

blank
blank Szechenyi2020

KÜRT Csoport

Üdvözöljük oldalainkon, azonnali kapcsolatfvétel esetén a következő elérhetőségeket ajánljuk:

KÜRT Zrt.

1118 Budapest, Rétköz u. 5.

+36 1 424 6666
+36 1 228 5414
kurt(kukac)kurt.hu

Ügyélfogadási idők
Hétfő - Péntek 08:30 - 17:00

KUERT Datenrettung Deutschland GmbH

44787 Bochum Südring 23

0234 - 962 90 390
info @ kuert-datenrettung.de

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00