A tesztelés a szoftver/rendszerfejlesztési életciklus szerves része, célja, hogy validálásra kerüljön a szoftver/informatikai rendszer megfelelősége. Sok esetben a tesztmenedzsment feladatkörébe tartozik a megfelelőség kritériumait adó követelményrendszer felállítása és megfogalmazása is.

Ezen tevékenységek speciális, célirányos szakmai képzettség és eszközigénye miatt célszerű ezek egy részét vagy egészét külső szakértők bevonásával végrehajtani.

 

A speciális tesztelési megközelítések részletezése előtt fontos meghatározni a teszteléssel kapcsolatos tevékenység hatókörét, mert ez mind a szakértelmet, mind pedig az eszközöket lényegében meghatározó kritérium. Külön kell választanunk a tesztelés gyakorlati végrehajtását, a tevékenység keretrendszerének meghatározásától, lebonyolítás irányításától, a tevékenység nyomon követésétől, melynek eredményeként két alapvető területet határozunk meg:

  • A Tesztelés maga: Informatikai rendszer minőségének ellenőrzése.
  • A Tesztelés menedzsmentje: a tesztelés folyamatának felügyelete, a tesztelési feladatok irányítása.

Teszteléseink során a feladathoz legjobban illő módszertant alkalmazzuk, melynek az ISTQB (International Software Testing Quality Board) által kiadott irányelvek képezik az alapját minden munkánkban.

A tesztelés alatt legtöbbször értett funkcionális tesztelés helyett, mi elsősorban a nem funkcionális minőségi jellemzőkre koncentrálunk.  Az általunk alkalmazott eljárás folyamata kiválóan illeszkedik a fejlesztési életciklusba, hiszen generikus lépésekből építettük fel:

  1. Lépés: Tesztelés tervezése (célok tisztázása, a célok teljesítésének módjának meghatározása)
  2. Lépés: Előfeltételek azonosítása (interjúk, megbeszélések, dokumentációk segítségével)
  3. Lépés: Tesztelési forgatókönyv létrehozása
  4. Lépés: Tesztelés végrehajtása, tesztelési jegyzőkönyv elkészítése

A függetlenség mellett elsőrendű követelmény a feladat ellátása során megismert adatok megfelelő szakmaisággal történő értelmezése és védelme is, amit meglátásunk szerint egy megbízható, hosszú távon is jelenlévő partner tud megnyugtatóan biztosítani. Az elmúlt évek során lehetőségünk volt számos nagy beruházás (köztük nemzetközi események, országos rendszerek) tesztelésének végrehajtásában részt vennünk, ezek tapasztalatait összegyűjtenünk.

 

Kiemelt tesztelési területek

  • Biztonságtesztelés
  • Performacia tesztelés

A nem funkcionális tesztelések elvégzése minden esetben elengedhetetlen, ha meg akarjuk előzni a negatív felhasználói élmény előfordulását, az ügyfélelégedetlenséget, a szerződésszegést eredményező működést, vagy éppen nem várt működés, esetleg rendszerleállás kialakulását.

Kinek ajánljuk szolgáltatásunkat

Cégmérettől függetlenül bármilyen cégnek, szervezetnek, intézménymének, aki egyedi fejlesztésű szoftvert vagy informatikai rendszert:

– fejlesztet

– használ

– üzemeltet

– esetlegesen fejleszt

Üzenet

Várjuk üzenetét!

Az alábbi elérhetőségen várjuk megkeresését.

kurt(kukac)kurt.hu