Titkosítás az elméletben és a gyakorlatban

Titkosítás az elméletben és a gyakorlatban

Titkosítás az elméletben

A titkosítás a kriptográfiának az a része, mely a nyílt szöveget, azaz információt egy valamilyen titkosítási eljárás algoritmus segítségével ember számára értelmezhetetlen karaktersorozattá (titkosított szöveggé) alakítja. Csak a megfelelő kulcs birtokában vagyunk képesek a titkosított szöveget újra olvashatóvá tenni. A titkosítás ugyan meg tudja védeni az üzenet bizalmasságát, de más technológiákra is szükség van, hogy garantálni tudjuk az üzenet sérthetetlenségét és hitelességét.

A titkosítás alapvető feladatai

 • Üzenet rejtjelezése, megfejtése
  Olyan módon kell az üzenetet átalakítani, hogy annak információtartalmát csak a megfejtést lehetővé tevő kulcs birtokában lehessen megtenni.
 • Digitális aláírások, időpecsétek
  A hagyományos aláírás digitális megfelelője. Ebben az esetben az aláírót azonosítja és az aláírt adatot is védi a hamisítás és az ismétlés ellen. További feladata a letagadhatatlanság biztosítása is. Így az aláírás tényét az aláíró a későbbiek során nem tudja letagadni.
 • Titokmegosztás, titokszétvágás
  Egy kulcsrészlet több résztvevő számára történő felosztása, így a titkosított üzenet visszafejtéséhez mindegyik résztvevőnek jelen kell lennie. (Pl: Kártyatársaságoknál lévő kulcscsere protokollnál ezt a módszert alkalmazzák mesterkulcsok generálásakor, vagy HSM modulokba történő ú.n kulcsőrök által történő mester kulcsok betöltése esetén, stb).
 • Hitelesítés
  Az adatokat védi a hamisítás, módosítás ellen, így a kapott információ minden eleme hitelesnek tekinthető.
 • Partnerazonosítás (identifikáció) és az azonosító hitelesítése (authentikáció)
  A személyazonosság bizonyítást nyer ebben a fázisban. Az authentikáció pedig az azonosítás állítását bizonyítja be.
 • Hozzáférés-védelem
  Garantálja, hogy egy adott erőforráshoz vagy adathoz csak a jogosult felhasználók férhetnek hozzá és módosító műveletet is csak az arra jogosult felhasználók végezhetnek.

Titkosítási módszerek

Kétféle típusú titkosítási módszer létezik, melyet alkalmaznak is a gyakorlatban. A szimmetrikus-, és az asszimetrikus kulcsú titkosítást. Röviden a szimmetrikus típusú titkosítás ugyanazt az kulcsot (algoritmust) használja titkosításra és megfejtésre egyaránt. A gyenge pontja ennek a megoldásnak abban rejlik, hogy mivel a titkosító és a visszafejtésre szolgáló kulcs is ugyanaz, így a feladónak és a címzettnek is ugyanúgy kell vigyáznia rá, hogy senki nem ismerhesse meg. Ez a megoldást olyan helyen szerencsés alkalmazni, ahol a küldés és fogadás ugyanazon a helyen történik, (pl: titkosító fájlrendszer).

Ezzel szemben az aszimmetrikus vagy nyílt kulcsú titkosítás esetében két kulcs kerül használatra a titkosításhoz és a visszafejtéshez. A két kulcs matematikailag összefügg, de a titkos kulcsot lehetetlen előállítani a nyilvános kulcs ismerete nélkül. Ilyen megoldást alkalmaznak például a digitális aláírások és tanúsítványok használatánál vagy a bitcoin esetében is. Előnye, hogy gyorsabb a titkosítás menete, és az ilyen rendszerek nem igényelnek kulcsadatbázist, ahol a nyilvános kulcsok kerülnek tárolásra.

Gyakori titkosítással kapcsolatos problémák, sérülékenységek és megoldásuk

Ebben a részben említésre kerülnek azok a biztonsági problémák (a teljesség igénye nélkül), amire feltétlenül ügyelni kell a titkosítás használata során.

 • Nem megfelelő, gyenge SSL/TLS konfigurációk használata
  Az SSL, TLS konfigurációkat illetően gyakori probléma, hogy többi korábbi SSL, TLS verzió támogatása is engedélyezve van az operációs rendszeren, webszervereken. Csak a TLS 1.2 és magasabb titkosítási protokoll használata javasolt.
 • Lejárt tanúsítványok használata
  Az érvényességi időn kívül eső, lejárt tanúsítvánnyal nem lehet megbízható kommunikációs csatornát kialakítani. A tanúsítványokat lejáratuk előtt meg kell újítani.
 • Gyenge titkosítási algoritmusok használata
  Gyenge kriptográfia használata lehetővé teheti a támadók számára, hogy könnyebben megfejtsék a kulcsot és így lehallgathassák a kommunikációt. Gyenge titkosító algoritmusok használatát mellőzni kell.
 • Titkosító kulcsok nem megfelelően történő tárolása
  A nem megfelelően védett kulcsok kompromittálódása esetén a teljes kulcs, a titkosított szöveg, tanúsítványok esetében a tanúsítvány, vagy akár a teljes tanúsítványlánc bizalmassága sérül. Kiemelten kell ügyelnünk a kulcsok biztonságára. Megfelelően védett helyen (pl: tokenen) kerüljön tárolásra. Csak arra illetékesek férjenek hozzá.
 • Önaláírt tanúsítványok használata
  Megbízható külső-, vagy saját tanúsítványkiadó (CA, Certificate Authority) által kibocsájtott tanúsítványok használatát javasoljuk. Önaláírt tanúsítványokat éles üzemű rendszer vagy weboldal esetén ne használjunk.
blank
blank Szechenyi2020

KÜRT Csoport

Üdvözöljük oldalainkon, azonnali kapcsolatfvétel esetén a következő elérhetőségeket ajánljuk:

KÜRT Zrt.

1118 Budapest, Rétköz u. 5.

+36 1 424 6666
+36 1 228 5414
kurt(kukac)kurt.hu

Ügyélfogadási idők
Hétfő - Péntek 08:30 - 17:00

KUERT Datenrettung Deutschland GmbH

44787 Bochum Südring 23

0234 - 962 90 390
info @ kuert-datenrettung.de

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00