Új dátumú LRTV. sablonok a BM OKF honlapján

Új dátumú LRTV. sablonok a BM OKF honlapján

Új dátummal jelentek meg a hatósági mintasablonok 2021. július 14-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: BM OKF) honlapján. A Kritikus infrastruktúrák védelmének koordinációja szekció tartalmazza a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 2012. évi CLXVI. törvény (a továbbiakban: Lrtv.) szerinti a létfontosságú rendszerelemek, illetve potenciális rendszerelemek azonosítási jelentés-mintáját. Külön sablon létezik az

  • agrár,
  • egészségügy,
  • energia,
  • infokommunikációs technológiák,
  • közbiztonság,
  • közlekedés
  • pénzügy,
  • vízügy

ágazatok azonosítási jelentésének elkészítésére.

Mint ismeretes, a potenciális létfontosságú rendszerelemeinek, illetve a már kijelölt rendszerelemek üzemeltetőinek el kell készíteniük, és az Lrtv. szerinti illetékes kijelölő hatóság részére meg kell küldeniük azonosítási jelentésüket.

Az azonosítási jelentés egy markáns része a kockázatelemzés, azaz azon kockázati tényezők feltárása, amelyek (potenciálisan) fenyegetik a kijelölendő rendszerelem folyamatos működését. Ezek lehetnek természeti, ipari, technológiai, informatikai vagy humán jellegű kockázatok. A kockázatok pontos és valós azonosítása két szempontból is kiemelten fontos:

  1. Az üzemeltetői biztonsági tervet ezen kockázatokra nézve szükséges elvégezni – azaz ezen kockázatok kezelésének leírását az üzemeltetői biztonsági terv ellenőrzésekor az illetékes hatóság mindenképpen számon fogja kérni.
  2. A feltárt kockázatok jelentenek veszélyt a folyamatos működésre. A fel nem tárt veszélyek ellen a felkészülés nagyon esetleges, ezért egy nem kellő alapossággal elkészített kockázatelemzés okán kezeletlen kockázatok jelentette veszélynek tesszük ki szervezetünket, tevekénységünket.

Ahogyan a BM OKF honlapja is felhívja a figyelmet, a bekövetkezett rendkívüli eseményekről haladéktalanul a megadott formanyomtatvány felhasználásával tájékoztatni kell a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervének ügyeleti szolgálatát (megyei-, fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóság fő-és műveletirányító ügyeletét), valamint az illetékes ágazati kijelölő hatóságot.

A kockázatregisztert is tartalmazó OKF-es sablon szintén új dátummal jelent meg, azonban érdemi változást a korábbihoz képest nem tartalmaz. Jó segítséget, kiindulási alapot jelent ugyanakkor a kockázatok azonosításához, azonban a regiszter koránt sem tekinthető teljesnek. Egy teljeskörű, átfogó kockázatelemzés – és üzemeltetői biztonsági terv – elkészítéséhez kérje kollégáink segítségét, akik nagy tapasztalattal bírnak a szervezeti, működési, üzemeltetési kockázatok azonosításában, kezelési módjuk meghatározásában.

blank
blank Szechenyi2020

KÜRT Csoport

Üdvözöljük oldalainkon, azonnali kapcsolatfvétel esetén a következő elérhetőségeket ajánljuk:

KÜRT Zrt.

1118 Budapest, Rétköz u. 5.

+36 1 424 6666
+36 1 228 5414
kurt(kukac)kurt.hu

Ügyélfogadási idők
Hétfő - Péntek 08:30 - 17:00

KUERT Datenrettung Deutschland GmbH

44787 Bochum Südring 23

0234 - 962 90 390
info @ kuert-datenrettung.de

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00